Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Αυτισμός: Η πρόωρη διάγνωση είναι σωτήρια...


Την σημερινή εποχή όλο και περισσότερα παιδιά διαγιγνώσκονται με διαταραχή φάσματος ή όπως απλά έχει επικρατήσει στην καθομιλουμένη με "αυτισμό". Θα πρέπει να τονίσω ότι ο αυτισμός έχει πάρα πολλές εκφράσεις και κατηγοριοποιήσεις και γι' αυτό πιο σωστός είναι ο όρος διαταραχή φάσματος διότι προσδιορίζει εύστοχα πως η πάθηση αυτή καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα από διαταραχές με ποικίλα συμπτώματα. 


Ο λόγος που διαγιγνώσκεται σε όλο και περισσότερα παιδιά από την μία οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι γονείς είναι πλέον πιο ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι σχετικά με το φαινόμενο αυτό. Από την άλλη οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει μελετηθεί επαρκώς από επιστημονικής πλευράς, έχει οριοθετηθεί και προσδιοριστεί, κάτι που σε παλιότερες δεκαετίες δεν ίσχυε, με αποτέλεσμα καταστάσεις που εμπίπτουν στην διαταραχή φάσματος να θεωρούνταν "υπερκινητικό παιδί", "πολύ ζωηρό παιδί", "ατίθασο παιδί", "ευαίσθητό ή συνεσταλμένο παιδί" (όπως ακούγαμε τις γιαγιάδες μας ή τους γνωστούς μας να λένε...).



Σε κάθε περίπτωση ως γονείς σε περίπτωση που διαπιστώσουμε κάποια από τα παρακάτω σημάδια που αναφέρονται στο βίντεο οφείλουμε όχι να πανικοβληθούμε αλλά να τους δώσουμε την δέουσα σημασία και μακάρι να αποδειχθούν τελικά "λάθος συναγερμός".






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι συντάκτες να δημοσιεύουν σχόλια που θα ακολουθούν τους κανόνες ευγένειας.
Ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύσει σχόλια με προσβλητικό και υβριστικό περιεχόμενο.