Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Όταν ο γονιός έχει λάθος συμπεριφορά...

Mερικές φορές, ακόμη και η πιο αγνή αγάπη, αυτή του γονιού προς το παιδί, μπορεί να εκφραστεί με λάθος τρόπο κατά τη διάρκεια ενός αθλητικού αγώνα. Και εδώ έρχεται η πρόσφατη συνέντευξη τύπου του πολύπειρου προπονητή του διάσημου αμερικανικού Κολεγίου South Carolina, Φρανκ Μάρτιν, να βάλει ορισμένα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά τον «φωνακλάδικο», εντελώς λανθασμένο τρόπο που επιλέγουν ορισμένοι γονείς να στηρίξουν τους μικρούς αθλητές, ένα πραγματικό μάθημα ζωής από έναν άνθρωπο που δεδομένα λατρεύει το μπάσκετ και τους γιους του, αλλά ξέρει κάτι παραπάνω!

Και μετά κάθομαι και σκέφτομαι πόσο ταιριάζει αυτή η ομιλία και σε άλλους τομείς της συμπεριφοράς των γονέων στην κοινωνική ζωή του παιδιού τους...όπως παράδειγμα στο σχολείο. Όλοι μας έχουμε "αντιμετωπίσει" λίγο ή πολύ γονείς που καταφτάνουν στο σχολείο "μπαρουτιασμένοι" και σίγουροι ότι το παιδί τους έχει "στοχοποιηθεί" από το διδακτικό προσωπικό, ότι το παιδί τους "αδικείται" στην βαθμολογία, ότι το παιδί τους είναι ένας άγγελος στο σπίτι και το ξέρουν καλύτερα από τον κάθε δάσκαλο-καθηγητή, ότι τέλος πάντων όλοι τα έχουν βάλει με το "αγγελούδι" τους.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει την αγάπη ενός γονιού για το παιδί του. Άλλα είναι και βασική υποχρέωση του κάθε γονιού πρίν πράξει, μιλήσει, συμπεράνει και καταλήξει για κάτι που αφορά την συμπεριφορά του παιδιού του εντός του σχολικού περιβάλλοντος και μη, να ακούσει, να διασταυρώσει και να αναζητήσει την αλήθεια πριν αποφανθεί αν το παιδί του είναι τελικά "αθώο" ή "ένοχο".

Και όπως πολύ εύστοχα λέει ο προπονητής σε ένα μέρος της ομιλίας του (κομμάτι, το οποίο παραφράζω ώστε να το μεταφέρω στο σχολικό περιβάλλον): "ας έρθει ο γονιός να κάνει μάθημα 1-2 εβδομάδες σε μία τάξη, να βάλει διαγωνίσματα, να διορθώσει, να προσπαθήσει να κρατήσει την τάξη εντός της αιθούσης ανάμεσα σε 20-25 διαφορετικές προσωπικότητες που έρχονται φορτωμένες από τα σπίτια τους με χίλια μύρια προβλήματα, να αντιμετωπίσει το θράσος και την αρνητικότητα μερικών μαθητών, εν τέλει να απολογηθεί σε άλλους γονείς για τους βαθμούς που έβαλε και αν τα καταφέρει τότε ναι, ας έρθει αλαλάζοντας την επομένη στο σχολείο για να αποδείξει ότι για μια ακόμα φορά μεροληπτήσαμε ενάντια στο παιδί του... 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι συντάκτες να δημοσιεύουν σχόλια που θα ακολουθούν τους κανόνες ευγένειας.
Ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύσει σχόλια με προσβλητικό και υβριστικό περιεχόμενο.